Boetes voor 'foute' luchtvaartmaatschappijen

Redactie

Luchtvaartmaatschappijen die in een jaar tijd veertig keer de fout ingaan en de problemen niet goed hebben opgelost, krijgen een boete opgelegd. De boetes kunnen maximaal 74.000 euro per overtreding bedragen. Dat staat in het handhavingskader dat staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) deze week heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Consumentenbond, die al tijden vecht voor een betere handhaving van de passagiersrechten, is enthousiast. "Het lijkt erop dat er eindelijk eens boetes gaan worden opgelegd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat is daar in onze ogen tot op dit moment redelijk terughoudend in geweest", zegt een woordvoerder van de bond in een eerste reactie.

Het aantal keer dat een luchtvaartmaatschappij de Europese verordening mag overtreden voordat een boete wordt opgelegd, veertig keer, is volgens de woordvoerder niet eens zo veel. "Het gaat daarbij bijvoorbeeld om annuleringen. Na 2010, het jaar van de IJslandse aswolk, is wel duidelijk dat annuleringen redelijk vaak voorkomen."

In het handhavingskader wordt beschreven op welke manier de Inspectie Verkeer en Waterstaat de Europese verordening op het gebied van passagiersrechten in de luchtvaart handhaaft. Op het gebied van de informatieplicht naar reizigers worden de regels scherper. Bij een elfde door de inspectie vastgestelde overtreding van de informatieplicht binnen een jaar geldt een boete van 3.000 euro. Elke daarop volgende overtreding wordt beboet met een bedrag van 6.000 euro.

Het handhavingskader is opgesteld na een uitspraak van het Europees hof van Justitie in november 2009. Het hof stelde dat passagiers moeten worden gecompenseerd als hun vlucht meer dan drie uur is vertraagd. De uitspraak maakte volgens het ministerie van Infrastructuur duidelijk dat de Europese verordening op verschillende manieren kon worden geïnterpreteerd. "Daarmee werd de noodzaak de handhaving transparanter te maken steeds groter", aldus het ministerie. Vliegtuigmaatschappijen blijken dergelijke vergoedingen niet al te vaak uit keren.