Israël woedend op VS om Egypte-standpunt

Bert (superworm)

Als het regime van president Hosni Mubarak in Egypte omvergeworpen wordt, zal Israël één van haar zeer schaarse vrienden in een vijandige omgeving verliezen. De president van de VS heeft hier schuld aan, zo zeggen Israëlische politieke commentators maandag.

De kranten en media reclameren geschoktheid om het gemak waarmee Obama een strategische en trouwe bondgenoot van zich af schudt, puur om 'te conformeren aan de huidige ideologie van politieke correctheid'. Krantenkoppen noemden het optreden van Obama 'een kogel van Oom Sam in onze rug'.

Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft zijn ministersploeg opgedragen geen commentaar op de gebeurtenissen in Egypte te geven, maar president Shimon Peres liet zich gisteren toch uit: "We hebben altijd, en nu nog steeds, diep respect gehad voor president Mubarak." Wellicht onbewust switchte de premier naar verleden tijd: "Ik zeg niet dat alles wat hij deed goed was, maar hij deed één ding waar we hem allemaal dankbaar voor zijn: vrede bewaren in het Midden-Oosten".

De meningen in de Israëlische media liegen er niet om, en bevestigen de visie van de premier. Onder andere viel er te horen en te lezen, dat 'Amerika het spoor volledig bijster is', 'Clinton en Obama een riskante, naïeve en hooghartige diplomatische koers volgen', en dat 'de diplomatie van politieke correctheid van generaties van Amerikaanse presidenten, pijnlijk naïef is'.

Sinds 1979 onderhoudt Israël vriendschappelijke banden met het dictatoriale Egypte onder Anwar Sadat en Hosni Mubarak. Obama riep eerder deze week op tot een vredevolle transitie naar een democratisch Egypte en nieuwe verkiezingen.