Sledehonden in Canada afgeslacht

Redactie

Omdat de zaken na de Olympische Winterspelen van 2010 stukken slechter gingen heeft een bedrijf dat tochten met sledehonden verzorgt minstens honderd sledehonden laten afslachten. De medewerker van het bedrijf die de honden moest afmaken heeft daar een posttraumatische stressstoornis aan over gehouden. De politie en de dierenbescherming in de Canadese provincie British Colombia zijn nu een onderzoek naar de gang van zaken gestart.

Het bedrijf Outdoor Adventures Whistler had ten tijde van de Spelen rond de driehonderd sledehonden. Na het vertrek van de toeristen zakte de markt voor sledetochten in en probeerde het bedrijf een groot deel van de honden elders onder te brengen. Uiteindelijk bleven er zo'n honderd over waarvoor geen onderdak was gevonden. Deze honden moesten door de medewerker worden afgemaakt.

De medewerker kwam met de kwestie naar buiten toen hij een uitkering aanvroeg vanwege de posttraumatische stressstoornis waar hij mee kampte sinds hij de honden in april 2010 in twee dagen tijd had afgeslacht. Hij heeft verklaard voor de klus een geweer maar ook een mes te hebben gebruikt. Niet alle honden waren op slag dood. Sommige dieren hebben enorm geleden voordat ze uiteindelijk bezweken, zei Marcie Moriarty van de dierenbescherming.