Londen adviseerde Tripoli over Lockerbie

Redactie

De Britse onderminister van buitenlandse zaken Bill Rammell heeft Libië geadviseerd over de mogelijkheid tot vrijlating op humanitaire gronden van Lockerbie-verdachte Abdel Baset Ali al-Megrahi. Dat gebeurde kort nadat in 2008 kanker bij Al-Megrahi was geconstateerd. De Britse krant The Daily Telegraph meldt dit op basis van door de klokkenluiderssite WikiLeaks beschikbaar gemaakte memo's van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Uit de memo's blijkt dat onderminister voor het Midden-Oosten Rammell Tripoli destijds op de hoogte heeft gesteld van de juridische mogelijkheden om Al-Megrahi vrij te krijgen. Al-Megrahi zat een levenslange gevangenisstraf uit in een Schotse gevangenis voor zijn aandeel in de bomaanslag op een PanAm-vliegtuig in december 1988. Het toestel explodeerde boven het Schotse Lockerbie. De aanslag kostte aan 270 mensen het leven.

Al-Megrahi werd in 2009 op humanitaire gronden door de Schotse autoriteiten vrijgelaten. De Britse regering heeft altijd gezegd dat zij geen rol in deze kwestie heeft gespeeld.