Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 5

Niels (DerMeister)

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Adelaide United heeft een pijnlijke nederlaag geleden in de strijd om het landskampioenschap. In eigen huis verloor de formatie, waar Sergio van Dijk de gehele wedstrijd meespeelde, met 1-2 van Central Coast Mariners. Bij deze ploeg speelde Patrick Zwaanswijk de volle negentig minuten mee. Central Coast Mariners staat door de overwinning na dit weekend op de tweede plaats, vier punten voor nummer drie Adelaide. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt negen punten.

Brisbane Roar won zelf met 2-1 van Melbourne Heart, waar Gerald Sibon een basisplaats had. Hij scoorde een kwartier voor tijd de 2-1. Rutger Worm viel kort voor rust in, maar wist niet tot score te komen. Gold Coast United leed een 2-0 nederlaag bij Melbourne Victory. Bas van den Brink stond bij Gold Coast United in de basis, maar moest na acht minuten geblesseerd het veld verlaten. De ploeg staat ook na de verliespartij op de vierde plaats.

AEK Larnaca heeft ook afgelopen weekend niet weten te winnen. Op bezoek bij laagvlieger APOP Kinyras wist de ploeg, waar Kevin Hofland, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk binnen de lijnen stonden, niet verder te komen dan 0-0. Door de puntendeling blijft AEK Larnaca wel derde staan. De achterstand op koploper APOEL Nicosia groeide naar dertien punten, aangezien zij met 2-1 wisten te winnen van Apollon Limassol. Joost Broerse kwam bij APOEL in de slotminuut als invaller binnen de lijnen.

Lierse SK, de nummer eennalaatst in de Belgische competitie, won afgelopen weekend met 1-0 van de nummer laatst Charleroi. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Wesley Sonck. Roel van Hemert bleef bij Lierse SK de gehele wedstrijd op de bank. SC Lokeren ging met 0-2 verrassend onderuit tegen AS Eupen. Donovan Deekman bleef bij Lokeren, de nummer zeven in de competitie, op de bank.

Met Ryan Donk in de basis won Club Brugge afgelopen weekend met 1-0 van Germinal Beerschot. Ronald Vargas maakte in de 52e minuut de enige treffer van de wedstrijd. Sherjill MacDonald kwam bij Germinal vlak voor tijd als invaller op het veld. Club Brugge staat vierde met 42 punten uit 24 duels, Germinal bezet de 14e plaats met 19 punten uit 22 wedstrijden. SV Zulte Waregem verloor thuis met 0-1 van RC Genk. Jeremy Bokila kwam in de tweede helft als invaller bij de verliezende ploeg op het veld.

In de 2. Bundesliga ging Energie Cottbus afgelopen weekend met 1-0 onderuit bij Karlsruher SC. Delron Buckley scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Jules Reimerink begon bij Cottbus in de basis maar werd in de tweede helft gewisseld. Union Berlin ging met 0-2 onderuit thuis tegen Paderborn. Santi Kolk viel in de tweede helft bij de thuisclub in. Union bezet in de 2. Bundesliga de twaalfde plaats met 22 punten uit 20 duels. Hertha BSC blijft koploper. Afgelopen weekend werd de uitwedstrijd bij Arminia Bielefeld met 1-3 gewonnen. Maikel Aerts stond bij Hertha onder de lat terwijl Romano Denneboom bij Arminia de gehele wedstrijd op de bank bleef zitten. 

FC Augsburg verspeelde gisteren dure punten. De nummer twee verloor met 0-1 thuis van VfL Bochum dat door de winst op gelijke hoogte komt met Augsburg. Giovanni Federico scoorde zes minuten voor tijd de enige treffer. Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman speelden bij de verliezende ploeg van trainer Jos Luhukay de gehele wedsthrijd mee. Sankoh kreeg in de tweede helft overigens nog geel.

Midweeks verloor Wigan Athletic de competitiewedstrijd tegen Aston Villa met 1-2. Bij Wigan, de nummer 18 in de Premier League, kwam Ronnie Stam in de tweede helft als invaller op het veld.


In de League 1 verloor Plymouth Argyle met 1-2 van de nummer twee AFC Bournemouth. Steve Fletcher maakte zes minuten voor tijd de winnende treffer. Marcel Seip speelde bij Plymouth, vijftiende met 33 punten uit 28 duels, de gehele wedstrijd mee. Brentford, met Pim Balkestein die de hele wedstrijd meespeelde, verloor de thuiswedstrijd tegen Yeovil Town met 1-2. Zes minuten voor tijd maakte Paul Wotton het winnende doelpunt. Brentford eindigde de wedstrijd met tien man nadat doelman Richard Lee in de 82e minuut met rood van het veld werd gestuurd.

Afgelopen weekend werd er in Engeland ook gespeeld in de vierde ronde van de FA Cup. Swansea City verloor daarin verrassend met 1-2 van Leyton Orient. De winnende treffer was een eigen doelpunt twee minuten voor tijd van Alan Tate. Cedric van der Gun stond bij Swansea in de basis en had op slag van rust nog voor de gelijkmaker gezorgd. Kemy Agustien kwam bij de verliezers, waar Dorus de Vries rust kreeg, als invaller op het veld.

In Schotland blijft Hibernian het moeilijk hebben. De competitiewedstrijd tegen Dundee United werd met 3-0 verloren. Bij Hibernian, dat elfde staat met 16 punten uit 23 duels, bleef Edwin de Graaf de gehele wedstrijd op de bank. Hamilton blijft vooralsnog op de laatste plaats staan in de Schotse Premier League. Afgelopen weekend werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen de nummer vier Kilmarnock. Nigel Hasselbaink begon bij Hamilton in de basis.