Kabinet: sneller ingrijpen bij kindermishandeling

Redactie

De overheid moet sneller ingrijpen bij kindermishandeling. Dat is nodig om de veiligheid van het kind te waarborgen, schrijven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en zijn collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) maandag aan de Tweede Kamer.

Vooral bij baby's en jongere kinderen zijn snellere procedures nodig om hun veiligheid te garanderen. Deze groepen zijn extra kwetsbaar.

De bewindslieden reageren hiermee op de onlangs verschenen rapporten van de Inspectie Jeugdzorg en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Laatstgenoemde concludeerde begin deze maand dat hulpverleners vaak te laat ingrijpen bij tekenen van kindermishandeling, zelfs als een kind al letsel heeft opgelopen. Ze stellen de medewerking van de ouders te lang voorop, aldus de raad.

Teeven en Veldhuijzen van Zanten zien in deze rapporten een 'belangrijker aansporing' om de knelpunten in het 'kindveiligheidsstelsel verder aan te pakken'. Zij gaan de komende tijd overleggen met de betrokken partijen hoe verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.