Visconsumptie naar record

Redactie

Steeds meer mensen eten vis, maar ondanks de groei van industriële viskwekerijen en maatregelen tegen overbevissing blijft de visstand in de oceanen slinken. Dat zegt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, in een maandag verschenen rapport.

De FAO is bezorgd, maar wil de voordelen van een grotere productie en consumptie van vis niet uitvlakken. De vangst of kweek van vis voorziet 540 miljoen mensen, ofwel acht procent van de wereldbevolking van een inkomen. Ook vormt vis een belangrijke bron van dierlijk eiwit.

Steeds meer consumptievis komt van viskwekerijen of aquacultuur. In 2008 werd 52,5 miljoen ton vis geproduceerd, vergeleken met minder dan een miljoen ton in het begin van de jaren vijftig.

In open zee neemt de visstand door overbevissing en ongeregelde, illegale vangst af. Van de visvoorraad in de hele wereld is 32 procent overbevist. "Dat er geen verbetering is in de status van de voorraden is een zaak van grote zorg, maar het percentage van overbevissing lijkt wel af te vlakken", zegt Richard Grainger, visserijexpert van de FAO. Aan de andere kant biedt 15 procent van de voorraden nog ruimte voor opvoering van de vangst, zegt de FAO.

Er zijn toenemende internationale inspanningen om de visserij-industrie aan strakkere regels te binden, maar de sector is volgens milieugroepen verre van transparant. De FAO noemt het aquacultuurbeleid in Zuidoost-Azië, waar vis een basisingrediënt van het dagelijkse voedsel vormt, een goed voorbeeld van evenwichtig beheer.