Paauwe beëindigt loopbaan

Olga Kroeders

Patrick Paauwe stopt per direct bij VVV-Venlo. Dit betekent de beëindiging van zijn voetbalcarrière.

In juli 2009 trad de routinier toe tot de selectie van VVV-Venlo. De 35-jarige voormalig international nam zijn beslissing om te stoppen niet ondoordacht. Er gingen maanden van gepeins en twijfels aan vooraf, voordat hij zijn definitieve beslissing gisteravond doorbelde naar Mario Captein, de technisch directeur van VVV-Venlo.

"Het is inderdaad een lang proces geweest", aldus Paauwe. "Toen ik stopte bij Borussia Mönchengladbach wilde ik nog een paar jaar ‘lekker' voetballen in Nederland. En het liefst in de buurt van Eindhoven, waar ik woon. Dat werd precies zo ingevuld met het tekenen bij VVV-Venlo. Ik had het vorig seizoen uitstekend naar mijn zin bij de club. We waren een team en straalden dat ook uit. Honda speelde uiteraard een belangrijke rol daarin, maar je zag dat andere spelers ook beter werden in het veld. Logisch dat ik daar nog een seizoen aan vast wilde plakken. Maar dit jaar liep alles net even anders, om een understatement te gebruiken."

"De twijfel nam met de week toe",
erkent Paauwe. "Ik kreeg steeds meer last van kleine fysieke ongemakken. Het duurde steeds langer voordat ik me echt weer 100% fit voelde. Ik moet eigenlijk aan mijn teen geopereerd worden, maar stelde dat in het belang van het elftal steeds weer uit. Ik moet me eigenlijk na elke wedstrijd laten behandelen aan mijn rug, daar heb ik al jarenlang last van. En dan had je natuurlijk nog de resultaten, het ontslag van trainer Jan van Dijk en alle commotie rond de club. Ik merkte dat mijn plezier aan het verdwijnen was."

Hij weet niet zeker of afgelopen vrijdag de druppel was, toen hij van trainer Wil Boessen te horen kreeg dat hij hem zou passeren voor de wedstrijd tegen AZ. "Ik heb daar eigenlijk heel rustig op gereageerd. Hij is de trainer, dus hij beslist. Maar ik voelde me daarna wel erg wegzakken. Ik heb me ziek gemeld inderdaad, om er twee dagen over na te denken. Dat heb ik gedaan in samenspraak met mijn familie en met mijn zaakwaarnemers van Sport-Promotion. De twijfels had ik al, dit heeft me wellicht wel het laatste zetje gegeven om de knoop door te hakken. Zodra je voelt en erkent dat je geen voldoening meer uit het voetbal haalt, moet je eerlijk zijn. Tegenover jezelf en tegenover de club. Ik heb gisteravond Mario Captein op de hoogte gebracht van mijn besluit om per direct te stoppen. Vanmorgen hebben we nog een kop koffie met elkaar gedronken en zijn we in goede harmonie uit elkaar gegaan."