Code moet overstap naar havo eerlijker maken

Redactie

Een code moet de overstap van vmbo naar havo eerlijker maken. Nu hanteren verschillende scholen nog verschillende eisen voor vmbo'ers die willen doorleren, maar een door het onderwijs op te stellen toelatingscode moet daar verandering in brengen, meldt werkgeversorganisatie VO-raad maandag. Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt dat de code niet ver genoeg gaat.

Vorig jaar ontstond discussie toen bleek dat vmbo'ers die willen doorleren op de havo hun diploma niet halen door het beleid van de scholen. Veel scholen hanteren de regel dat doorlerende vmbo'ers niet mogen blijven zitten in de vierde, terwijl gewone havisten dat wel mogen.

In de code wordt afgesproken dat scholen doorstromers niet meer mogen verbieden te blijven zitten in de vierde. Een meerderheid van de scholen staat volgens de VO-raad achter dat verbod.

Op basis van een onderzoek concludeert de raad dat 59 procent van de scholen niet wil dat de overheid bepaalt wanneer leerlingen wel of niet aan de havo mogen beginnen. Aan dat onderzoek hebben ongeveer vijfhonderd scholen meegedaan.

De scholen vinden dat het gemiddelde eindcijfer, de persoonlijke motivatie en de werkhouding van de leerling bepalend zijn voor een succesvolle doorstroom. Daarom worden deze criteria opgenomen in de code.

Het LAKS noemt het 'kortzichtig' dat een gemiddeld cijfer een zware rol gaat spelen. Volgens de scholieren moet het niveau van het vmbo worden opgekrikt. "Momenteel is bijvoorbeeld het aantal onbevoegde leraren op het vmbo met één op de drie het hoogste."

De code wordt in samenwerking met het LAKS en scholen opgesteld. Later dit jaar wordt deze worden voorgelegd aan de leden.