'Kind maakt jarenlang ongelukkiger'

Redactie

Ouders zijn jarenlang ongelukkiger na de geboorte van hun eerste kind. Vaders omdat ze minder inkomen te besteden hebben en hun vrije tijd kwijt zijn. Moeders omdat ze hun vrije tijd niet meer kunnen besteden zoals ze gewend zijn. Dat concludeert Babette Pouwels in een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Mannen houden zeven jaar last van een 'verminderd geluksgevoel'. Bij vrouwen houdt dit gevoel vijftien jaar lang aan. De onderzoekster noemt het verrassend dat mannen veel klagen over het inleveren op vrije tijd. In de praktijk hoeven mannen die een kind krijgen volgens haar nauwelijks vrije tijd op te geven. "Het gaat waarschijnlijk vooral over de invulling van de vrije tijd."

Voor kersverse vaders zou het vaak wennen zijn dat een groot deel van hun vrije tijd en inkomen opgaat aan de kinderen. Voor vrouwen verandert de betekenis van werk vaak als een kind komt. "Voor de geboorte van het kind draagt betaald werk in belangrijke mate bij aan het geluk van vrouwen. Na de geboorte wordt werk veel minder belangrijk."

De oplossing is volgens Pouwels, zelf moeder van twee kinderen, dat ouders de taken eerlijk verdelen. Ook moeten de partners hun vrije tijd naar eigen invulling blijven besteden.

Pouwels baseert haar bevindingen op een groot Duits onderzoek. Daarin werden 1130 mannen en vrouwen die tussen 1984 en 2005 hun eerste kind kregen ieder jaar gevraagd hun geluksgevoel een cijfer te geven. Ze promoveert vrijdag.


'Kind maakt jarenlang ongelukkiger' (Foto: Novum)