[Upd] Protesten Egypte gaan zesde dag in

Steven (raistlin6)

Demonstranten in Egypte, in voornamelijk Caïro, Alexandrië en Suez, nemen voorlopig geen genoegen met de afgekondigde maatregelen door president Hosni Mubarak. De Egyptenaren eisen al bijna een week het aftreden van de president, maar deze is dat totaal niet van plan. Wel heeft hij zijn regering naar huis gestuurd en een nieuwe samengesteld. De demonstranten lijken niet onder de indruk van het plaatsen van 'vriendjes van Mubarak' in de hoge functies en blijven bij hun oorspronkelijke eis.

Kort samengevat is in de afgelopen week het hoofdgebouw van regeringspartij de Nationaal Democratische Partij (NDP) in brand gestoken en wordt de avondklok massaal genegeerd. Dagelijks zijn tienduizenden demonstranten te vinden op Tahrir Square (het Vrijheidsplein). Mubarak zou opdracht hebben gegeven aan het leger om met scherp op de demonstranten te schieten, maar het leger heeft beloofd dit niet  te zullen doen.

Tienduizenden gevangen zijn ontsnapt of vrijgelaten om chaos te creëren en de politietroepen zijn nergens meer te bekennen. Burgers gewapend met stokken en messen hebben zich georganiseerd om hun eigendommen en families te beschermen tegen de criminelen. Geruchten dat de criminelen eigenlijk politietroepen van Mubarak zijn om de demonstranten in een kwaad daglicht te stellen blijken hardnekkig. Tot nu toe zijn zeker 150 mensen om het leven gekomen en meer dan 4000 gewond geraakt.

Al Jazeera, wat in tegenstelling tot de Egyptische staatstelevisie constant en rechtstreeks verslag doet van de protesten, is in Egypte uit de lucht gehaald en verslaggevers moeten in verband met hun veiligheid anoniem verslag doen. Voor maandag is de 'avondklok' ingesteld vanaf 14.00 uur Nederlandse tijd.

Internationaal wordt opgeroepen geen geweld te gebruiken en wordt verzocht om een overgangsregering op weg naar democratie. De protesten zijn georganiseerd door geen enkele partij en is daarom 'van het volk' en is dus geen religieuze opstand, zo melden demonstranten en media.

Update 09.10 uur
Het lijkt erop dat maandag de veiligheidstroepen weer op de straten te vinden zullen zijn. De vorige keer dat zij op straat waren, liep het volledig uit de hand. Er was sprake van hevige rellen tussen de veiligheidstroepen van Mubarak en de demonstranten. Voor maandag en dinsdag zijn massale protesten aangekondigd waar naar verluidt meer dan 100.000 demonstranten op af zullen komen.

Update 13.00 uur
Momenteel stroomt het plein van Tahrir wederom vol met duizenden demonstranten. Al Jazeera (hier live te volgen) meldt dat Mubarak een nieuwe regering heeft gevormd. Deze regering bestaat vooral uit (ex) militairen. Onder hen is voormalig generaal Mahmoud Wagdy. Hij is aangesteld als Minister van Binnenlandse Zaken.

Naast de oproep tot een landelijke staking, proberen de Egyptenaren een 'million man march' te organiseren op dinsdag 1 februari, precies één week na het begin van de protesten.

Update 13.16 uur
Al Jazeera meldt dat er diverse journalisten zijn gearresteerd door politietroepen. Ook zijn er geruchten op twitter dat alle apparatuur van journalisten, die aankomen  op het vliegveld van Caïro, in beslag wordt genomen. Volgens een verslaggever ter plaatse lijkt het er op dat de politietroepen zich opmaken voor een confrontatie. Welke kant de balans door zal slaan, kan de man niet zeggen.

Update 14.20 uur
Ondertussen lijkt het erop dat Mubarak een 'nieuw' kabinet heeft gevormd. Afgezien van het aanwijzen van een Premier en een nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken, zijn er geen veranderingen in het kabinet. De EU heeft Mubarak aangedrongen om 'onmiddellijk te beginnen met onderhandelingen met de oppositie'. De kans dat Mubarak hier gehoor aan gaat geven lijkt klein, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de oppositie geen echte leider heeft.

Sommige media melden dat het Qantaramuseum het slachtoffer is geworden van plunderaars. Het zou vooral gaan om de pakhuizen van dit museum, waar eeuwenoude artefacten opgeslagen liggen.

Ook ligt in heel Egypte het treinverkeer stil. Er is geen officiële reden gegeven hiervoor, maar men gaat er vanuit dat dit gebeurt is om te voorkomen dat mensen morgen de hoofdstad kunnen bereiken.

Verder worden er meer en meer vluchten georganiseerd om de Nederlandse toeristen het land uit te krijgen. Na dat TUI hier al mee begonnen was, hebben OAD Reizen, Transavia.com, KLM en Thomas Cook zich bij TUI gevoegd.

Ondanks dat de avondklok om 14:00 uur Nederlandse tijd is ingegaan, schat Al Jazeera dat er ongeveer 250.000 mensen aanwezig zijn op het Tahrir plein.

Naast het lamleggen van het internet, meldt Vodafone dat de overheid in Egypte hen heeft gelast alle mobiele services stop te zetten. Volgens het telecom bedrijf moesten ze hier wel gehoor aan geven, vanwege de Egyptische wetgeving.

Update 14.40 uur
De gearresteerde Al Jazeera journalisten zijn ondertussen weer vrijgelaten, volgens de zender. Hun apparatuur blijft achter slot en grendel.

Update 15.19 uur
Het leger is inmiddels begonnen met het opwerpen van betonnen barricades rond het plein. Wat de reden is voor deze barricades is onduidelijk. Het kan gaan om het sturen van mensen naar het plein, maar er wordt ook gespeculeerd dat dit gedaan wordt om het Tahrir plein af te sluiten voor op z'n minst autoverkeer.

Naast alle problemen die de demonstraties veroorzaken in het dagelijkse leven, lijdt ook de Egyptische economie onder de opstand. Zo heeft het ratingbureau Moody's de economische situatie van Egypte verlaagd naar 'Negatief'. In de afgelopen dagen hebben investeerders al honderden miljoenen dollars uit het land weggehaald. Er zijn schattingen die het bedrag van vijfhonderd miljoen dollar per dag noemen.