[FA Cup] Fulham declasseert Tottenham

Olga Kroeders

Fulham heeft ten koste van Tottenham Hotspur de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. The Cottagers waren in eigen huis veel te sterk voor The Spurs, die al vroeg met tien man kwamen te staan. Mede dankzij Moussa Dembélé werd Tottenham, met Rafael van der Vaart, overklast (4-0).

Fulham had bij het bereiken van de pauze al niets meer te vrezen van stadgenoot Tottenham. De thuisploeg kwam binnen een kwartier spelen op een 2-0 voorsprong. Beide doelpunten werden door Danny Murphy gemaakt vanaf elf meter. De oud-speler van Tottenham bleef tot tweemaal koel voor oud-PSV'er Heurelho Gomes. De strafschoppen vielen kort na elkaar.

Bij de eerste penalty vloerde Alan Hutton Fulham-aanvaller Clint Dempsey en kort daarna trok Michael Dawson Dembélé naar de grond. Dawson kreeg voor zijn overtreding een rode kaart van scheidsrechter Phil Dowd.

Na ruim twintig minuten spelen kwam de thuisploeg op 3-0. Brede Hangeland scoorde vanuit een corner, waardoor het leed voor Tottenham steeds groter werd. Kort voor de pauze droeg Dembélé ook bij aan de vernedering van het verdedigend uiterst zwakke Tottenham. De Belg passeerde Sébastien Bassong simpel en liet Gomes kansloos met een snoeihard uithaal: 4-0.

In de tweede helft spaarde Fulham het tiental van The Spurs, waar Van der Vaart na ruim een uur spelen werd gewisseld. Trainer Harry Redknapp hoopte met invaller Peter Crouch nog iets terug te doen, maar Fulham behield de ruime voorsprong. Tottenham kan de FA Cup op zijn buik schrijven, ondanks de ambities die Van der Vaart van tevoren uitsprak.