[WK] Stybar prolongeert titel

Frank (franklop)

Zdenek Stybar heeft zijn wereldtitel bij het veldrijden verlengd. De Tsjech was in het Duitse Sankt Wendel duidelijk de sterkste man van het deelnemersveld. De zilveren plak was voor de Belg Sven Nys, voor zijn landgenoot Kevin Pauwels.

Regerend kampioen Stybar draaide als eerste het veld in en kreeg lange tijd een grote groep met zich mee. De eerste favoriet die van de lijst kon worden gehaald was Niels Albert, die al in de tweede ronde 45 seconden achterstand had opgelopen door een lekke voorband.

Het eerste kloofje ontstond aan het eind van de derde ronde, toen de Belgen Nys, Kevin Pauwels en Klaas Vantornout samen met Stybar (Tsjechië), Philipp Walsleben (Duitsland) en Marco Fontana (Italië) een gaatje kregen. Anderhalve ronde later moest Fontana afhaken, waardoor er vijf titelkandidaten overbleven.

Half koers kozen Stybar en Nys, de enige die vooraan al eens een wereldtitel behaalden, het hazenpad en hadden snel goede voorsprong te pakken. Het ging de Tsjech niet hard genoeg en besloot om er alleen vandoor te gaan met nog vier ronden te gaan en had een ronde later al twintig seconden te pakken.

Inmiddels bleven Pauwels, Vantornout en Walsleben erachter, ondanks enkele speldenprikjes van Vantornout en Walsleben bij elkaar om te strijden om plaats drie. Een sterke Francis Mouray wist zich nog bij de drie anderen te voegen. Uiteindelijk werd Pauwels na een demarrage in de slotronde nog derde op 1.15.

Stybar was in de tussentijd al alleen over de streep gegaan en pakte zijn tweede wereldtitel bij de profs. Nys werd op zeventien seconden tweede. De beste Nederlander was Gerben de Knegt op plaats elf.