[WB] Nesbitt blijft Wüst ook voor op kilometer

Olga Kroeders

Christine Nesbitt heeft bij wereldbekerwedstrijden in Moskou de 1.000 meter bij de vrouwen gewonnen. De Canadese schaatsster kwam tot een tijd van 1.59,59. Ireen Wüst werd, net als gisteren op de 1.500 meter, tweede.

Marrit Leenstra was in de vijfde rit de eerste Nederlandse op het ijs. Ze moest het opnemen tegen de Italiaanse Chiara Simionato. De Italiaanse pakte een kleine voorsprong, maar Leenstra zat niet ver daarachter. Met het ingaan van de laatste ronde lagen ze weer gelijk. Ondanks de buitenbocht pakte de Nederlandse de ritwinst in 1.16,68, de snelste tijd tot dan. Simonato kwam tot 1.16,96.

Ireen Wüst moest in de rit erop aantreden tegen Brittany Schussler. Wüst had bij het ingaan van de laatste ronde een kleine voorsprong op de Canadese en die wist ze ook vast te houden. Met 1.15,94 bleef de rijdster van TVM net onder de 1.16. Laurine van Riessen en Monique Angermuller waren in de zevende rit aan elkaar gekoppeld. De twee waren aan elkaar gewaagd en dankzij een sterke laatste ronde won Van Riessen de rit in 1.16,61.

In de eennalaatste rit op de kilometer trof Margot Boer de Canadese Shannon Rempel. Boer nam de regie in de race en Rempel kon enkel volgen. Met nog één ronde voor de boeg reed ze onder de tijd van Wust. Door een mindere laatste ronde kwam ze uiteindelijk niet verder dan 1.16,58. Heather Richardson en Christine Nesbitt vormden het laatste paar. Richardson ging hard van start maar Nesbitt nam de regie al gauw over. Uiteindelijk wist ze als enige onder de tijd van Wüst te blijven met 1.15,59.