[WvdW] Voorbeschouwing NAC Breda - Ajax

Sjors (Sj0rSz)

Komend weekend staat er weer een volledige speelronde in de Eredivisie op het programma. De bezoekers van het VBL-forum kozen voor een wedstrijd, die afgelopen week ook al in de KNVB beker werd gespeeld. De Wedstrijd van de Week is het duel tussen NAC Breda en Ajax.

NAC Breda

NAC Breda maakt tot nu toe een redelijk seizoen door en staat op dit moment op de tiende plaats. De Bredanaars wonnen negen van de twintig gespeelde wedstrijden. Daarnaast werd er ook nog vier keer gelijk gespeeld en zeven keer verloren. Toch heeft de formatie uit Breda maar 30 punten, vanwege de puntenaftrek die de ploeg aan het begin van het seizoen kreeg.

John Karelse, interim-trainer van NAC Breda, was eerder deze week blij dat zijn ploeg de wedstrijd tegen Ajax zonder kleerscheuren heeft doorstaan. De oefenmeester hoopt dat het tweede duel tegen de Amsterdammers in een week tijd losmaakt bij zijn ploeg. Het duel wordt namelijk in Breda afgewerkt. "Ik hoop dat de supporters er een fantastische sfeer van maken, ook al is het geen zaterdagavond. We zullen hun steun nodig hebben, want als we iets willen, dan zullen we met meer lef moeten spelen."


John Karelse (rechts), trainer van NAC Breda, hoopt op fantastische sfeer

Karelse kan in het duel tegen Ajax nog geen beroep doen op Matthew Amoah, Ali Boussaboun, Gábor Horváth en Ferne Snoyl. Zij zijn allen nog geblesseerd en spelen daardoor niet. Het resterende deel van de selectie is wel fit, waardoor de trainer mogelijk met dezelfde elf als afgelopen donderdag begint.

Ajax

Ajax heeft dit weekend iets recht te zetten. De ploeg staat op dit moment derde in de Eredivisie, maar ging vorig weekend hard onderuit in het duel tegen FC Utrecht (3-0). Hierdoor liep de achterstand op koploper PSV op naar zes punten. Ook naaste concurrent FC Twente won, waardoor ook dit gaatje weer wat groter werd.

Daarnaast spelen de Amsterdammers in Breda zonder Luis Suárez. De schorsing van de Uruguayaan zou er namelijk opzitten, maar gisteren werd bekend gemaakt dat de aanvaller naar Liverpool zal vertrekken. Het duurde even voor de kogel door de kerk was, maar The Reds hadden er uiteindelijk een bedrag van 26,5 miljoen euro voor over. Het vertrek van Suárez zal voor Ajax hoe dan ook een aderlating zijn. Wat het vertrek voor effect op de selectie zal hebben, is afwachten.

Luis Suárez voor 26,5 miljoen naar Liverpool (Wikimedia Commons/Paulblank)


Bij Ajax staat achter de namen van Demy de Zeeuw en Mounir el Hamdaoui nog een vraagteken. De Zeeuw ondervindt nog te veel hinder van een blessure aan zijn lies, waardoor hij afgelopen donderdag slechts één helft meespeelde. El Hamdaoui mist nog wedstrijdritme, wat er voor zorgt dat het meespelen van de Marokkaan ook nog twijfelachtig is. Mocht hij toch in het veld komen, dan zou dit mogelijk als pinch-hitter kunnen zijn.

Historie

NAC Breda en Ajax spelen dit weekend voor de 61e keer tegen elkaar. Afgelopen week namen beide ploegen het ook al tegen elkaar op. Dit was in het kader van de kwartfinale om de KNVB beker. De Bredanaars kwamen in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar gingen uiteindelijk met 4-1 onderuit.

Op 26 augustus 1978 liep NAC Breda tegen de grootste thuisnederlaag tegen Ajax aan. Op die bewuste zaterdag gingen verloren de Brabanders met maar liefst 7-1. De doelpunten van Ajax werden in dat jaar door onder meer Frank Arnesen en Dick Schoenaker gemaakt. Josip Mohorovic deed wat terug voor de thuisploeg.

Laatste vijf duels in Breda:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
17/01/2010 Eredivisie NAC Breda Ajax 1-1
22/03/2009 Eredivisie NAC Breda Ajax 0-3
24/02/2008 Eredivisie NAC Breda Ajax 2-3
27/08/2006 Eredivisie NAC Breda Ajax 1-2
18/12/2005 Eredivisie NAC Breda Ajax 0-2


Wedstrijdinformatie

Het duel tussen NAC Breda en Ajax, dat in het Rat Verlegh-stadion wordt gespeeld, begint zondagmiddag omstreeks 14:30 uur en staat onder leiding van Bas Nijhuis.

Speculeer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.