Den Haag wil integratie in één generatie

Redactie

De gemeente Den Haag wil het tempo van de integratie verhogen en de vrijblijvendheid achter zich laten. Het doel is dat migranten binnen een generatie integreren. Dat staat in de Hoofdlijnenbrief integratiebeleid 2011-2014, die vrijdag naar de gemeenteraad is gestuurd. "Veel succesvolle migranten laten ons iedere dag zien dat het kan."

Het gemeentebestuur van VVD, CDA, PvdA en D66 wil 'een stevig, helder en consequent' integratiebeleid voeren. Veel Hagenaren voelen zich niet thuis in hun straat en de stad, zegt wethouder integratie Marnix Norder (PvdA). "Het college wil hun problemen serieus nemen." Dat moet via onder meer taalcursussen, beroepsonderwijs, opvoedingsondersteuning, hulpverlening, vrijwilligerswerk, buurtcontacten, stages en toeleiding naar de arbeidsmarkt.

Een te vrijblijvende aanpak leidt ertoe dat een deel van de migranten niet integreert of daar onnodig lang over doet, stelt Norder. Gemiddeld komen er jaarlijks duizend nieuwe migranten uit niet-westerse landen bij in Den Haag, naast veel mensen uit Oost-Europa.

Mede omdat ook in het onderwijs de segregatie nauwelijks afneemt, komen taal, onderwijs en werk centraal te staan bij de integratie binnen één generatie. Kennis van de Nederlandse taal en samenleving staan bovenaan de lijst. Als migranten zich niet willen ontplooien, krijgt dat consequenties. Zo kunnen boetes worden uitgedeeld op basis van de Wet Inburgering. Mensen met een bijstandsuitkering worden mogelijk gekort op hun uitkering als ze niet alles doen wat mogelijk is om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Vreemdelingen die geen werk, inkomen, huisvesting en toekomst in Den Haag hebben, worden gestimuleerd terug te keren naar hun land van herkomst. Verder zijn voorzieningen voor dag- en nachtopvang bedoeld voor Haagse daklozen, en niet voor tijdelijke huisvesting van migranten. Den Haag telt veel Polen en andere Oost-Europeaanse arbeiders, die geregeld bij zo'n pension aankloppen.

De brief bevat vijftien actiepunten, die de komende maanden verder worden uitgewerkt. De specifieke aanpak voor overlastgevende en criminele Antilliaanse en Marokkaanse jongeren wordt in ieder geval 'met kracht' voortgezet.

De Haagse VVD schreef dinsdag in een nota over integratie dat Den Haag de komende jaren minder kansarme inwoners moet toelaten. Volgens de VVD moeten eerst de bestaande problemen rondom integratie worden opgelost, voordat weer 'kansarme nieuwkomers' kunnen worden toegelaten. Het huidige beleid is 'dweilen met de kraan open'. De PvdA in Den Haag reageerde woest en noemde de plannen 'schandalig en moreel verwerpelijk'. De samenwerking in het college tussen de twee partijen loopt volgens de PvdA gevaar.