Beatrix hoeft nog niet weg

bennootje

Zeven van de tien Nederlanders vinden het prima als koningin Beatrix nog even aanblijft. Driekwart heeft vertrouwen in de vorstin. Een jaar geleden lag dat op 72 procent. Dat blijkt uit een peiling onder 26.000 deelnemers van het opiniepanel van het televisieprogramma Eenvandaag. Beatrix wordt zondag 73 jaar en zit sinds 1980 op de troon.

Al jaren wordt gespeculeerd over het tijdstip van de wisseling van de wacht. Maar kroonprins Willem-Alexander kan best nog even wachten, vindt het leeuwendeel van de bevolking. Van hen mag Beatrix zelf haar moment kiezen. 13 procent denkt dat ze haar aftreden dit jaar bekend gaat maken.

Het vertrouwen in Willem-Alexander ligt met 64 procent wat lager. Vorig jaar was het 60 procent, maar twee jaar geleden lag het nog op 80 procent.

De 43-jarige kroonprins is vooral populair bij mensen onder de 40 jaar. Zij zien hem liever op de troon dan zijn moeder. Dat geldt ook voor lageropgeleiden, mensen die werken in de sport, defensie of politie en de bouw. Beatrix doet het goed bij 55-plussers, hogeropgeleiden en mensen die werken bij de overheid of in het onderwijs.

Prinses Máxima is al jaren het populairste lid van het Koninklijk Huis. Beatrix staat tweede en Pieter van Vollenhoven derde. Prins Willem-Alexander moet genoegen nemen met de vierde plaats, met 7 procent van de stemmen.


Oké, wat jullie willen..dan blijf ik nog even! (Foto: Novum)