Eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts

Redactie

In Den Bosch worden vrijdag de eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts. Het gaat om 35 patiënten met hart- en vaatziekten, meldt de GGD Hart van Brabant. Naar verwachting krijgen tot eind februari tussen de vijfhonderd tot duizend mensen het vaccin toegediend. Gezonde mensen worden niet ingeënt.

Op advies van de Gezondheidsraad besloot de minister van Volksgezondheid eerder een vaccin tegen Q-koorts aan te bieden aan mensen met specifieke hart- en vaatziekten die nog niet eerder met de Q-koortsbacterie in aanraking zijn gekomen. De vaccinatie is bedoeld om het risico op een ernstig verlopende of een chronische infectie te beperken.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De ziekte is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De mensen die klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Acute Q-koorts kan complicaties geven bij een zwangerschap. De acute variant geneest echter meestal spontaan na een paar weken. Zelden is sprake van een dodelijke afloop.

Bij 1 tot 3 procent van de Q-koortspatiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een chronische aandoening. Chronische Q-koorts kan jaren duren en begint sluimerend. Patiënten die hieraan lijden, kunnen last hebben van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en gewichtsverlies. De bacterie kan zich onder meer vast gaan zetten op de hartkleppen en aders, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Sinds 2007 hebben zich ruim vierduizend mensen gemeld met ziekteverschijnselen van Q-koorts, de meesten in het zuiden van het land. Vorig jaar eiste de ziekte elf slachtoffers. In alle gevallen was sprake van chronische Q-koorts en kampten de patiënten ook met andere medische problemen. Dit jaar is overigens nog maar een persoon met Q-koorts gemeld, vorig jaar werden er 398 mensen ziek door Q-koorts.


Eerste Nederlanders ingeënt tegen Q-koorts (Foto: Novum)