Herman Bolhaar nieuwe baas OM

Redactie

Herman Bolhaar wordt de nieuwe baas van het Openbaar Ministerie. Hij volgt deze zomer Harm Brouwer op als voorzitter van het College van procureurs-generaal, die na zes jaar vertrekt. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bekend.

Bolhaar is sinds 2008 hoofdofficier van justitie in Amsterdam. Hij neemt op 1 juni het stokje van Brouwer over, die sinds 2005 aan het roer stond. In Bolhaar heeft het OM een 'heel goede opvolger' gekregen, zei Opstelten. De bewindsman verwacht dat hij het 'strakke beleid' van zijn voorganger voortzet. De 55-jarige Bolhaar werkt sinds 1983 voor het OM en was tussen 2004 en 2008 al lid van het college van procureurs-generaal. Hij is in eerste instantie voor drie jaar benoemd.

De 59-jarige Brouwer was eerder rechter en raadsheer. Hij gaat zijn loopbaan binnen de rechtspraak vervolgen. Brouwer moest stoppen omdat het college na maximaal zes jaar een andere voorzitter moet krijgen. Hij neemt medio mei afscheid van het Openbaar Ministerie.


Herman Bolhaar nieuwe baas Openbaar Ministerie Foto: Novum)