Politie rolt bende Haagse internetoplichters op

Redactie

De politie in Den Haag heeft de afgelopen maanden zestig verdachten aangehouden die worden verdacht van internetoplichting. De verdachten zouden deel uitmaken van een netwerk dat zich bezighield met het plunderen van bankrekeningen via internet.

Vier mensen deden in het voorjaar van 2010 aangifte omdat hun bankrekening was leeggehaald. Drie van hen werden opgelicht via internet.

De oplichters maakten de slachtoffers in totaal ongeveer 170.000 euro afhandig door hun bankgegevens via e-mails te ontfutselen onder de noemer van een veiligheidsonderzoek.

Het gestolen geld is vervolgens gestort op bankrekeningen die vrijwel allemaal op naam staan van jonge meisjes met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond. Kort na de stortingen is het geld van deze rekeningen opgenomen.

Een deel van de meisjes verklaart dat ze haar bankpas heeft verloren of met goed vertrouwen heeft uitgeleend. Anderen bekennen hun betaalpas in ruil voor geld ter beschikking te hebben gesteld aan vage kennissen en wisten dat hun rekening voor iets crimineels werd gebruikt.

De vrouwen zijn aangehouden. Hun verklaringen hebben vervolgens geleid tot de aanhouding van jongemannen die hen hun pinpas hebben laten afgeven. Volgens de politie staat er een leider boven deze ronselaars.

Deze man staat slechts bekend als 'hij' en vormt volgens de politie de schakel tussen de Haagse groep en andere groepen ronselaars.