Rutte belooft openheid over missie

Redactie

Mark Rutte (VVD) belooft dat hij de komende jaren 'open en eerlijk' zal zijn over de politiemissie in Kunduz. Dat zei de premier donderdagnacht tijdens het slotdebat in de Tweede Kamer.

Onder meer D66 had gehamerd op een eerlijke communicatie over de missie. "Ik zal open en eerlijk vertellen wat er gebeurt, vooral ook als dingen niet goed gaan", zei Rutte.

Hij prees D66, GroenLinks en de ChristenUnie dat zij zich uiteindelijk achter de missie hebben geschaard. Instemming van deze fracties was nodig voor een meerderheid. Het is goed dat zij deze kwestie op de 'eigen merites' hebben beoordeeld, zei de premier.

Vooral de fractie van GroenLinks maakte een worsteling door, aangezien fractieleider Jolande Sap te maken heeft met een zeer kritische achterban. Zij eiste aanpassingen op het oorspronkelijke plan en de garantie dat de missie nooit een militair karakter zou krijgen.

Rutte zegde die toe en erkende dat dit zal leiden tot een betere missie. "Ik denk dat wat er nu ligt beter is dan het oorspronkelijke voorstel." De premier wees erop dat er gewerkt gaat worden volgens een 'unieke Nederlandse aanpak'. Niet alleen duurt de opleiding van de Afghaanse agenten langer, ook wordt hun extra vaardigheden bijgebracht.