Acht tot tien maanden cel voor martelende soldaten

Redactie

Drie Indonesische militairen die in de oostelijke provincie Papoea twee gevangenen hebben gemarteld zijn alleen maar schuldig bevonden aan insubordinatie, niet aan marteling. Een militair tribunaal in Jayapura veroordeelde hen maandag wegens het negeren van orders tot slechts acht tot tien maanden cel.

Van de martelingen zijn video's verspreid via YouTube. Te zien is hoe mannen in uniform de geslachtsdelen van een gevangene schroeien en hoe ze bij een ander een mes tegen de keel houden.

Nadat hier ophef over was ontstaan beloofde de Indonesische regering de folteraars te straffen. Ze werden uiteindelijk slechts vervolgd voor het niet opvolgen van bevelen - waar maximaal dertig maanden gevangenisstraf op staat.

Een van hun slachtoffers heeft verklaard dat ze drie dagen lang gemarteld zijn. Zijn verklaring is verspreid door Human Rights Watch. De slachtoffers hebben bij de rechtbank geen verklaringen afgelegd. Zij zeiden te vrezen voor hun leven.

Mensenrechtenactivisten noemen het tribunaal een farce. Volgens hen is weer eens gebleken dat wandaden van militairen worden toegedekt.