Ouattara roept op tot exportverbod cacao

Redactie

Alassane Ouattara, de man die internationaal erkend wordt als de nieuwe president van Ivoorkust, heeft maandag opgeroepen tot een exportverbod op cacao. Het exportverbod moet een maand duren en moet ervoor zorgen dat de laatste geldstroom naar zittend president Laurent Gbagbo opdroogt. Gbagbo weigert plaats te maken voor Ouattara.

In een verklaring schrijft het kamp van Ouattara dat het exportverbod maandag in moet gaan en tot 23 februari moet duren. Hoe ervoor kan worden gezorgd dat het verbod wordt gehandhaafd is niet duidelijk. De export van cacao is een van de laatste inkomstenbronnen van Gbagbo.

"De regering informeert alle bedrijfseigenaren over de onmiddellijke stop op de export van koffie en cacao", aldus de verklaring. Een ieder die zich niet houdt aan de orders kan worden 'onderworpen aan nationale en internationale sancties'.

Ivoorkust is een van de belangrijkste exporteurs van cacao in de wereld. In 2009 verscheepte het land cacao ter waarde van ruim 1,8 miljard euro naar het buitenland. De productie van cacao is sinds 2007 echter teruggelopen. In de periode 2007-2008 was het land goed voor 38 procent van de wereldwijde cacaoproductie. In de periode 2009-2010 liep dat terug tot 33 procent.

Door het aangekondigde exportverbod is op de beurs de prijs voor cacao fors gestegen. Op de beurs in Londen steeg de prijs voor cacao met 3,9 procent. Sinds 5 januari is de prijs van cacao met twaalf procent gestegen. In een gezamenlijke verklaring zeiden de European Cocoa Organisation in Brussel en de Federal of Cocoa Commerce in Londen te hopen op een snelle oplossing van de politieke spanningen in het West-Afrikaanse land.

Zaterdag verloor Gbagbo een belangrijke bondgenoot toen de president van de regionale centrale bank aftrad. De bankdirecteur trad af, omdat hij ervan werd beschuldigd geld aan Gbagbo door te sluizen. Gbagbo heeft officieel geen toegang meer tot de rekeningen van Ivoorkust.

Ondanks dat Gbagbo het financieel steeds lastiger krijgt, werden maandag de salarissen van ambtenaren in Abidjan uitbetaald. De salarissen voor de andere ambtenaren volgen later deze week. Het is al de tweede maand dat ten minste een deel van de ambtenaren betaald krijgt. De vraag is echter hoe lang Gbagbo hier nog toe in staat is. De aanhangers van Ouattara hopen dat ambtenaren - en met name militairen en agenten - massaal overlopen als ze geen salaris meer krijgen.