Rel om plannen stadion Londen 2012

Olga Kroeders

Een Engelse derdedivisieclub heeft zich tegen stadionplannen van Tottenham Hotspur en West Ham United gekeerd. Die clubs willen na de Spelen van 2012 naar het olympisch stadion verhuizen. Leyton Orient ziet daar niets in omdat dat stadion vlakbij het eigen stadion verrijst. De club uit de League One heeft beroep aangetekend, maar is bang dat er niet naar hen geluisterd wordt.

Leyton Orients stadion staat slechts op enkele kilometers van het nieuwe olympisch stadion. De club, na Fulham de oudste van Londen, voorziet dat goedkope kaarten om het stadion te vullen voor Premier Leaguewedstrijden ten koste gaat van de eigen kaartverkoop. Bezoekers die af en toe naar Leyton Orient komen, zouden eerder voor een wedstrijd op een hoger niveau kiezen.

Leyton Orient meldt dat het beroep heeft aangetekend bij zowel de Premier League als de Football League en meent dat de reglementen dat beroep ondersteunen, maar heeft geen reactie gehad. Beide organen stellen in de regels dat een verhuizing alleen wordt goedgekeurd als dat "geen negatief effect heeft op een andere club omdat die een stadion in de directe nabijheid van de voorgestelde locatie heeft".

"Wij hebben alles goed gedaan. We hebben geen surseance aangevraagd en valsgespeeld om financieel in leven te blijven", haalt de club hard uit naar de betrokken Premier Leagueclubs. De Spurs zaten begin jaren negentig in financiële problemen en werd in 1994 bestraft voor het doen van illegale betalingen aan spelers.

West Ham werd in 2006 gekocht door de IJslander Eggert Magnusson, maar raakte in financiële nood toen diens bank Icesave failliet ging. In 2008 redde een nieuwe eigenaar de club van een faillissement.

Vrijdag valt er een beslissing over wat er met het olympisch stadion gebeurt na de Spelen van 2012. Het plan van de Spurs is het meest omstreden omdat die club het stadion direct wil slopen en er een nieuw specifiek op voetbal ontworpen stadion voor in de plaats wil bouwen.