'Nederlanders worden niet bij gevechten betrokken'

Redactie

Nederlanders zullen in Afghanistan niet betrokken raken bij gevechten tegen de Taliban. Dat verzekerde de Afghaanse minister van binnenlandse zaken Bismallah Khan maandag de Tweede Kamerleden tijdens de hoorzitting over de politietrainingsmissie in Kunduz.

De vraag of Nederland al dan niet betrokken kan raken bij offensieve taken is belangrijk. GroenLinks en D66 hebben nadrukkelijk gezegd geen steun te willen geven aan een militaire missie, maar alleen aan een civiele missie.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg de Afghaanse delegatieleden, onder wie een generaal die hoofd van is van het politietrainingsprogramma, of ze konden garanderen dat Afghaanse agenten niet voor legertaken werden ingezet. Hierop werd hem uitgelegd dat de politie in Afghanistan op twee fronten actief is: er moeten civiele taken uitgevoerd worden en tegelijkertijd moet de Taliban worden bestreden. Pas als de veiligheidssituatie dat toestaat kan een striktere scheiding tussen politie- en legertaken worden ingevoerd.

De Afghanen lieten er tijdens de hoorzitting geen twijfel over bestaan dat er meer politietrainers nodig zijn. De inzet van buitenlandse troepen is hierbij onontbeerlijk, onderstreepten zij.