PVV wil levenslang toezicht op vrijgelaten pedofiel

Redactie

Veroordeelde pedofielen moeten levenslang onder toezicht worden gesteld nadat ze vrijkomen uit een tbs-kliniek. Het is onverantwoord om hen zonder controle weer op zichzelf te laten wonen, stelt gedoogpartner PVV maandag in De Telegraaf.

Nog dit jaar moet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ervoor zorgen dat een netwerk van deskundigen en vrijwilligers de pedofielen in de gaten houdt, zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder. Zij vindt de maatregel nodig vanwege de recente zedenzaken in onder meer Amsterdam en Nijmegen.

"Hun straf houdt een keer op, maar je moet wel de kinderen en de samenleving beschermen." In het gedoogakkoord is afgesproken dat er een onderzoek komt naar permanent toezicht van zedendelinquenten die hun tbs-behandeling hebben afgerond. De PVV vindt dat niet meer nodig en wil meteen in actie komen.

Dat hoeft volgens Helder niet veel te kosten. Ze wijst op een proef die in Den Bosch is gehouden. Daarbij zochten vrijwilligers pedofielen regelmatig op. Een methode die in Canada en het Verenigd Koninkrijk al langer wordt toegepast. "Het nut heeft zich bewezen." Ook worden op deze manier volgens haar leed en proceskosten voorkomen omdat pedofielen hierdoor niet opnieuw toeslaan.