Meest dodelijke vervuiling door kookvuur

Hukkie

De dodelijkste vervuiling ter wereld komt niet van verontreinigende industrie, maar van geïmproviseerde fornuizen die in de derde wereld massaal gebruikt worden. Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat deze vorm van vervuiling wereldwijd bijna net zo veel dodelijke slachtoffers maakt als de ziekte aids.

Koken op zelfgemaakte fornuizen is voor 3 miljard mensen de belangrijkste manier om eten te bereiden. Jaarlijks sterven 2 miljoen mensen aan het inademen van vervuilde rook en miljoenen mensen meer worden ziek. Een groot deel van de slachtoffers valt onder vrouwen en kinderen, omdat zij traditioneel veel in de keuken verblijven. In Azië en Afrika staat het inmiddels op de zesde plaats van meest voorkomende doodsoorzaken.

Het probleem is dat er in de huizen nauwelijks ventilatie is en dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van slechte brandstoffen. Door het gebruik van kolen, hout en dierlijke uitwerpselen ontstaat giftige rook die zorgt voor allerlei vormen van kanker en longziektes.

De Verenigde Naties zijn een project gestart om het aantal slachtoffers terug te dringen. Daartoe wil men de komende negen jaar zorgen voor miljoenen 'schone' fornuizen.