[Upd] [WK] Diskwalificatie Groothuis ongedaan gemaakt

Olga Kroeders

De 500 meter voor mannen op de tweede dag van het WK sprint is gewonnen door Kyou-Hyuk Lee. De Zuid-Koreaan reed met 34,77 een nieuw baanrecord en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement. Jan Smeekens was met de tweede plaats in 34,99 de beste Nederlander.

Jan Smeekens moest als eerste Nederlandse schaatser het ijs op op de tweede 500 meter van dit weekend. De snelste tijd stond toen met 35,03 op naam van de Japanner Akio Ota. Ryohei Naga was de tegenstander van de Nederlander. Smeekens kwam bijna ten val maar bleef overeind en won met 34,99 de rit. Jan Bos kwam in de rit erna op het ijs tegen Denny Morrison. Bos versloeg de Canadees maar zijn tijd van 35,84 was matig.

Kjeld Nuis moest het opnemen tegen de Canadees Jamie Gregg. Gregg opende als snelste en Nuis kon alleen maar volgen. De Nederlander verloor de rit en kwam in 35,68 over de meet. Olympisch kampioen Tae-Bum Mo trof Shani Davis in de eennalaatste rit. Mo was duidelijk beter dan de Amerikaan maar zijn tijd van 35,01 was langzamer dan die van Smeekens. Stefan Groothuis en Kyou-hyuk Lee vormden de laatste rit. Lee was overduidelijk de beste in een tijd van 34,77 en Groothuis kwam niet verder dan 35,56 waarmee hij in het algemeen klassement naar de vierde plaats zakt.

Update 15:00 uur

Stefan Groothuis is gediskwalificeerd. De Nederlander ging meerdere keren met zijn schaats over de lijn waarna de wedstrijdleiding na het zien van de beelden de sprinter besloot te diskwalificeren.

Update 15:48 uur

De NOS meldt zojuist dat de diskwalificatie van Stefan Groothuis is teruggedraaid, Hierdoor mag de Nederlander toch starten op de afsluitende 1.000 meter.