Burgemeester: "Melbourne moet F1 vaarwel zeggen"

Peterselieman

De burgemeester van Melbourne, Robert Doyle, vindt dat de stad de Grand Prix van Australië niet meer moet gaan organiseren. Het huidige contract loopt in 2015 af en verlengen is volgens hem onverstandig, omdat de financiële situatie de race in de toekomst in de weg kan staan.

Doyle schetste vandaag in een column in de Herald Sun vier opties. De eerste is dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone zelf besluit dat er geen nieuwe race in Australië komt en de datum toewijst aan een ander land. Ten tweede is er de optie dat Ecclestone inzet op een nachtrace en dat deze verplaatst wordt naar Avalon of Noble Park of dat de wedstrijd verhuist naar Sydney of Perth. Verder is het mogelijk dat Albert Park opgewaardeerd wordt en de race zal blijven organiseren. Tenslotte is er de mogelijkheid dat Melbourne zich terugtrekt, een optie die Doyle het meest ziet zitten.

"Het grootste struikelblok is ... de kosten die de belastingbetaler in Victoria op moet hoesten. In 1996 maakte de race onderdeel uit van een vierdaags evenement en stonden de bedrijven veel meer dan nu in de rij om te sponsoren. De race moest toen ook ondersteund worden met 1,7 miljoen dollar, maar nu is dat al vijftig miljoen," zei Doyle.

"In 2015 loopt het contract af en de opbrengsten zijn honderden miljoenen dollars aan advertentieinkomsten, tientallen miljoenen voor de ondernemers en het evenement trekt 250.000 tot 300.000 mensen aan, waardoor er tot 70 miljoen aan kosten gemaakt moeten worden. Het is het aloude argument: het geld dat je er in steekt komt er aan economische inkomsten ruimschoots weer uit, maar zeventig miljoen dollar?"

"De vierde en laatste mogelijkheid moet daarom overwogen worden. Ik ken geen stad die de Formule 1 vrijwillig opgegeven heeft; zou Melbourne de eerste kunnen zijn? We kunnen besluiten dat het twintig fantastische jaren waren en dat de stad en de staat er veel aan gehad heeft, maar dat nu het omslagpunt bereikt is."

Doyle wijst er op dat Melbourne daarom moet kijken naar het organiseren van alternatieven voor de Formule 1. Hij weet dat deze niet goedkoop zullen zijn, te meer omdat ze jaar op jaar het succes van de F1 zullen moeten evenaren.