Dekker: "Gebruikte alleen doping bij Rabobank"

Peterselieman

Thomas Dekker heeft naar eigen zeggen alleen in zijn periode bij de Rabobank-wielerploeg doping gebruikt. De Noord-Hollander besloot toen hij in 2008 bij het Belgische Silence-Lotto tekende de prestatiebevorderende middelen te laten liggen, zo meldt hij aan AD Sportwereld.

"Op het moment dat je dat spul gebruikt, denk je dat het erbij hoort. Je bent je ook niet bewust van de risico’s die je neemt. Dan ben je de realiteit een beetje kwijt," zei Dekker die voor zijn dopinggebruik twee jaar geschorst werd. Hij werd betrapt op de epo-variant dynepo. Dit werd pas in 2009 vlak voor de Tour de France ontdekt, toen de monsters van eind 2007 opnieuw gecontroleerd waren.

Aanleiding voor Dekker om het stoppen met het gebruik van epo was het missen van de Tour van 2008 en het afketsen van de overgang naar Garmin. "Achteraf was Jonathan Vaughters (de manager van Garmin, red.) de eerste die in de gaten had ‘hé, dit kan niet.' Dat was voor mij een soort wake up-call. Toen heb ik voor mezelf al een keuze gemaakt en ben ik een andere weg ingeslagen. Ik heb getekend bij Lotto en nooit meer iets gebruikt."

Dekker zocht zijn heil in epo nadat hij een tegenslag te verwerken had gekregen. Het exacte begin vermeldt hij niet. "De wielerwereld is een hypocriete wereld. Iedereen weet dat doping er is, wielrennen wordt ermee geassocieerd. Je hoeft het ook niet te zoeken," zei de renner die tot 1 juli geschorst is en nu hard werkt aan een comeback. "Ik moet het besef hebben dat het nu moet gebeuren en dat het straks te laat is. Dit is mijn laatste kans."

Het terugkeren gaat voor Dekker niet eenvoudig, omdat hij nadat hij geschorst werd zich uitgeleefd heeft. Dekker wist dat feesten niet de oplossing was en zocht hulp bij jeugdvriend Martijn Berkhout die samen met zijn broer Eelco Sport Entertainment Group runt. Zij lieten hem inzien dat het zo niet langer kon. "Bezinning is dat ik voor mezelf ook wel weet dat ik terug moet naar de basis. Dat trainen en rusten het allerbelangrijkste is."