Minardi: "Op vrijdag rookies testen"

Peterselieman

Giancarlo Minardi zou het liefst zien dat de Formule 1-teams de eerste vrije training op de vrijdag gaan gebruiken om rookies ervaring op te laten doen. De Italiaan runde zelf een team vanaf 1985 tot begin 2001. Daarna kwam deze in handen van Paul Stoddart en sinds 2005 is het Scuderia Toro Rosso, nadat Red Bull de aandelen verworven had.

Minardi bleef in al die jaren een achterhoedeteam in de Formule 1 en had het altijd lastig om het budget rond te krijgen. Toch wist Minardi en later Stoddart zich te bekommeren om talenten en hen de kans te geven om ervaring op het hoogste niveau op te doen. Onder meer Giancarlo Fisichella, Jarno Trulli, Fernando Alonso en Mark Webber wisten zich zo in de kijker van een groter team te rijden.

Hij vindt dat de jonge rijders die nu aangetrokken worden het lastig hebben om op niveau te komen. "De jongens die de Formule 1 nu betreden, zijn daar vaak nog niet helemaal klaar voor." Daarom pleit hij om een vrijdagtraining voor de talenten beschikbaar te stellen. "Dat is immers ook hoe toppers als Sebastian Vettel en Robert Kubica zijn doorgebroken. Ik begrijp best dat een coureur die op vrijdag wil uitkomen dan alsnog geld moet neerleggen, maar het gaat niet over de tien á vijftien miljoen die je voor een racezitje nodig hebt."

Minardi hoopt dat de jonge rijders zo ondanks het testverbod genoeg ervaring opdoen. "Niemand is er namelijk bij gebaat als een onervaren coureur achter het stuur kruipt, ook al is het een talent. Kijk bijvoorbeeld maar naar Nico Hülkenberg. Hij had het vorig jaar niet altijd even makkelijk en dat heeft Williams punten en dus ook geld gekost, waardoor ze nu moeten terugvallen op een coureur die veel geld meeneemt. Dit had echter voorkomen kunnen worden als er de laatste jaren op vrijdag tijd was geweest om rookies te laten testen."

De teams moeten de jongelingen de kans geven om te groeien. "We zijn namelijk op een punt aanbeland waar topcoureurs als Michael Schumacher, Rubens Barrichello en Mark Webber hun pensioen naderen, maar het is moeilijk om een geschikte opvolger te vinden als er niet getest mag worden."