'Meerderheid CU-stemmers tegen politiemissie'

Redactie

Een meerderheid van de ChristenUnie-achterban ziet de nieuwe politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan niet zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad onder ruim 1850 lezers die op de partij stemmen.

Twee derde zegt de voorgenomen nieuwe missie geen goed plan te vinden. De meeste CU'ers hebben weinig vertrouwen dat Nederland concrete resultaten kan boeken in de provincie Kunduz. Volgens hen is het beter om agenten uit buurlanden de opleiding van hun Afghaanse collega's te laten verzorgen. De cultuur van de Nederlandse politie wijkt te veel af van die in Afghanistan menen zij.

Een kleinere groep vindt dat Nederland de afgelopen jaren al voldoende heeft bijgedragen aan Afghanistan. Van de 31,5 procent van de ChristenUnie-stemmers die de missie wel ziet zitten, vindt de grootste groep dat de internationale verantwoordelijkheid van Nederland de belangrijkste reden om door te gaan.

De fractie van de ChristenUnie raadpleegt zaterdag tijdens de jaarlijkse Vriendendag in Den Haag zo'n tweehonderd mensen uit de achterban over de politietrainingsmissie. Nu een royale meerderheid weinig tot niets ziet in het voorstel van het kabinet, kan het voor de Tweede Kamerfractie lastiger worden in te stemmen met het kabinetsvoorstel.


'Meerderheid CU-stemmers tegen politiemissie' (Foto: Novum)