[WvdW] Voorbeschouwing FC Groningen - FC Twente

Sjors (Sj0rSz)

Komend weekend gaat de reguliere competitie weer van start, waar er in de afgelopen week nog een aantal inhaalwedstrijden waren. FOK!sport gaf de users in VBL de mogelijkheid om te stemmen op hun Wedstrijd van de Week! Uiteindelijk kreeg het duel tussen FC Groningen en FC Twente de voorkeur. De voorbeschouwing op dit duel lees je hieronder.

FC Groningen

FC Groningen draait nog altijd prima mee in de top van de ERedivisie. De ploeg won tot desver elf wedstrijden, speelde er vier gelijk en verloor er ook vier. Hierdoor staat de formatie van trainer Pieter Huistra met 37 punten op de vierde plaats. Dat is slechts vier punten minder dan koploper PSV.

Afgelopen week speelde FC Groningen in de KNVB beker tegen sc Genemuiden (1-4). Het had niet veel gescheeld of de ploeg was uitgeschakeld. De Topklasser kwam na 22 minuten wedstrijd namelijk op voorsprong, maar dit werd vervolgens door Tom Hiariej en Thomas Enevoldsen ongedaan gemaakt. In de slotfase werd het nog even spannend, maar uiteindelijk plaatste de Groningers zich voor de kwartfinale.


Pieter Huistra neemt het dit weekend op tegen zijn oude werkgever


Huistra gaf in die laatste twintig minuten toe niet met geknepen billen op de bank te hebben gezeten, maar voelde wel spanning. "Bij 3-2 werd het nog spannend en dan weet je het nooit. Maar eigenlijk kregen wijzelf na de 3-2 nog de beste kansen. Al met al ben ik tevreden en het belangrijkste is dat we ons geplaatst hebben voor de volgende ronde."

FC Twente

Ook FC Twente draait dit seizoen uitstekend mee in de Eredivisie. De ploeg won tot dusver twaalf wedstrijden, speelde vier keer gelijk en verloor er drie. Mede door deze sportieve resultaten staan de Tukkers op dit moment op de tweede plaats in de hoogste Nederlandse voetbalklasse en hebben slechts één punt minder dan PSV, dat op de eerste plaats staat.

FC Twente heeft zijn eerste competitiezege van 2011 overigens al binnen. De formatie won eerder deze week met ruime cijfers van Heracles Almelo (5-0). Mark Janko was de belangrijkste speler in de selectie van trainer Michel Preud'homme. Hij was namelijk verantwoordelijk voor vier treffers en een assist.


FC Twente moet het nog even zonder Bryan Ruiz stellen


Preud'homme kan in Groningen mogelijk niet over Bryan Ruiz en Theo Janssen beschikken. De twee steunpilaren uit de selectie van FC Twente zijn nog altijd herstellende van een knieblessure en een griepje. Hierdoor miste het tweetal ook de gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. De verwachting is dat beide heren zich in de loop van volgende week weer bij de selectie aan zullen sluiten.

Historie

FC Twente is in de 60 onderlinge duels tegen FC Groningen de bovenliggende partij. De Tukkers wonnen namelijk 27 keer. De ploeg van trainer Huistra won negentien keer. Daarnaast speelde beide ploegen ook nog veertien keer gelijk.

Het grootste aantal doelpunten in Groningen werd gemaakt op 7 mei 1983. Toen maakten FC Groningen en FC Twente zeven doelpunten, waar de thuisploeg uiteindelijk met 6-1 wist te winnen. De grootste zege van de Tukkers dateert van 14 december 2008. Zij wonnen toen met 4-1 in Groningen door treffers van onder meer Marko Arnautovic en Eljero Elia.

Laatste vijf duels in Groningen:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
24/01/2010 Eredivisie FC Groningen FC Twente 0-0
14/12/2008 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-4
21/10/2007 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-0
18/03/2007 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-1
04/12/2005 Eredivisie FC Groningen FC Twente 1-0


Wedstrijdinformatie

Het duel tussen FC Groningen en FC Twente, dat zondagmiddag in het Euroborg-stadion wordt gespeeld, staat onder leiding van arbiter Jan Wegereef. De wedstrijd tussen deze twee ploegen begint omstreeks 14:30 uur.

Speculeer hieronder alvast over de opstellingen en de mogelijke uitslag.