Politie Moskou pakt 21 demonstranten op

Redactie

De Russische politie heeft woensdag 21 personen gearresteerd die een wake bijwoonden om de moord op mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov en journaliste Anastasia Baboerova twee jaar geleden te herdenken. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Volgens de woordvoerder werden mensen die gemaskerd over straat gingen opgepakt. Ook mensen die fakkels hadden aangestoken werden meegenomen. De arrestanten zouden volgens de woordvoerder maar korte tijd worden vastgehouden.

Op de herdenking van de dubbele moord waren honderden mensen afgekomen. Ze lieten Chinese lantaarns los, hadden kaarsen aangestoken en hielden portretten van Markelov en Baboerova vast.

Het werk van de destijds 34-jarige mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov had de woede gewekt van nationalisten. Na een persconferentie in Moskou werden hij en de journaliste Anastasia Baboerova, die hem begeleidde, door een man met een panty over het hoofd op klaarlichte dag doodgeschoten.

Het proces tegen de verdachte van de moord en zijn vrouwelijke handlanger begint volgende week. Beiden ontkennen bij de liquidatie betrokken te zijn.