Oekraïense arbiter blijft geschorst voor het leven

Olga Kroeders

Scheidsrechter Oleh Orekhov mag nooit meer wedstrijden fluiten of andere werkzaamheden in de voetbalwereld uitoefenen. Dat is de uitspraak van sporttribunaal CAS, nadat de UEFA vorig jaar al tot dezelfde uitspraak was gekomen. Orekhov heeft 50.000 euro in ontvangst genomen van een criminele groep die betrokken is bij omkoping in het voetbal. De arbiter manipuleerde een wedstrijd tussen FC Basel en CSKA Sofia in november 2009.

"Het CAS-panel is tot de conclusie gekomen dat een levenslange schorsing voor elke activiteit in het voetbal een terechte straf is", luidt volgens AP het statement van het tribunaal. Eén van de leden van de criminele groep vertelde hoe Orekhov aangaf dat hij 150.000 euro heeft verdiend met omkoping. Het duel uit novemer 2009 was er één uit de Europa League.

UEFA-regels schrijven voor dat scheidsrechters zich onmiddellijk bij de Europese voetbalbond melden als ze zijn benaderd om te worden omgekocht. Orekhov deed dat niet, omdat hij naar eigen niet goed Engels spreekt. Bovendien wist hij niet welke persoon van de UEFA hij moest benaderen.