Finale FOK!sportmoment van het jaar verkiezing

Frank (franklop)

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werden, verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

FINALE
Inmiddels zijn we toegekomen aan de finale van de FOK!sportmoment van het jaar verkiezing. De afgelopen twee weken hebben jullie vijf momenten uit vijf categorieën voorgeselecteerd en deze zullen tot en met zondag strijden om de meeste stemmen en punten en de titel FOK!sportmoment van het jaar 2010.

Finalisten

De foute wissel van Sven Kramer op de 10.000 meter (OS 2010)
Sven Kramer had op de Olympische Spelen in Vancouver al goud veroverd op de 5.000 meter. Op de 10.000 meter was hij ook goed op weg om zijn tweede goud te veroveren. Totdat zijn coach Gerard Kemkers dacht dat hij verkeerd wisselde en hem sommeerde naar de binnenbocht te gaan. Kramer maakte op het laatste moment de beslissing om naar de binnenbaan te gaan. Dit bleek de verkeerde keuze te zijn, Kramer werd gediskwalificeerd.

Nederland verslaat Brazilië (WK 2010)
Op 2 juli speelde Oranje in Zuid-Afrika tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal. De Brazilianen kwamen sterk uit de startblokken en kwamen voor de een goal van Robinho. Het was dankzij slecht afronden en goed keeperswerk van Maarten Stekelenburg dat de stand bij rust nog 0-1 was. Na rust kwam een herboren Oranje uit de kleedkamer. Geholpen door een misser van Julio Cesar kwam Oranje op 1-1 (goal op naam van Sneijder), niet lang gevolgd door de 2-1 van diezelfde Sneijder. Felipe Melo kreeg vervolgens nog rood en het Nederlands elftal kwam niet meer in de problemen. Brazilië werd voor de tweede keer op een WK-eindronde verslagen. De droom strandde echter later in de finale...

Wereldtitel Sebastian Vettel
Het Formule 1-seizoen van 2010 was misschien wel één van de spannendste ooit. Na een seizoen vol wisselende leiders in het kampioenschap, konden in Abu Dhabi nog vier coureurs wereldkampioen worden met Fernando Alonso die de beste papieren had. Alonso zijn kansen werden tijdens de race echter om zeep geholpen door een tactische blunder van zijn team Ferrari. Lachende derde was Sebastian Vettel, die Alonso en zijn teamgenoot Mark Webber passeerde in de slotrace en zijn eerste wereldtitel pakte.

PSV declasseert Feyenoord met 10-0
Feyenoord kende een matige seizoensstart van 2010/2011 en zat zelfs dicht bij de nacompetitieplekken. Er was op 24 oktober dan ook weinig hoop op een goed resultaat bij koploper PSV. Bij rust stond het nog 2-0, maar daarna werden de Rotterdammers weggespeeld. De score liep uiteindelijk op tot liefst 10-0, wat de grootste nederlaag in de geschiedenis betekende voor Feyenoord.

Wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut op Wimbledon 70-68 in de vijfde set
De Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut begonnen op 22 juni aan een wedstrijd die liefst drie dagen zou duren. Na twee dagen spelen stond er 59-59 op het bord, toen de wedstrijd voor de tweede keer moest worden afgebroken vanwege invallende duisternis. Uiteindelijk wist Isner op de derde dag de partij naar zich toe te trekken met 70-68. Er werden diverse records verbroken; onder andere de langste partij ooit (bijna elf uur) en de meeste aces in een wedstrijd (215). Isner werd overigens in de volgende ronde verslagen door Thiemo de Bakker, in een partij die nauwelijks anderhalf uur duurde.

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het FOK!sportmoment van 2010 is.
Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De finale sluit op zondag 23 januari om 19:00 uur