Vijfde plaats voor Dex Elmont en Mooren

Frank (franklop)

Judoka Dex Elmont is zaterdag als vijfde geëindigd op de prestigieuze World Masters in Azerbeidzjan. De verliezend finalist van het laatste WK in de klasse tot 73 kilogram opende in hoofdstad Bakoe met overwinningen op de Portugees Joao Pin en de lokale favoriet Renat Mirzalijev. Hij was vervolgens niet opgewassen tegen Ki-Chun Wang, de Koreaanse nummeréén van de wereld.

Jeroen Mooren eindigde eveneens als vijfde. De beste Nederlandse judoka in de klasse tot 60 kilogram verraste de Japanner Hirofumi Yamamoto maar kwam vervolgens tekort tegen de Rus Beslan Moedranov.

De Nederlandse vrouwen stelden zaterdag teleur. Elisabeth Willeboordse, de nummer twee van de wereldranglijst, verloor haar eerste optreden in klasse tot 63 kilogram van Yarden Garbi uit Israël. Anicka van Emden moest in dezelfde gewichtsklasse haar meerdere erkennen in de Duitse Claudia Malzahn. Ook Kitty Bravik, uitkomend in de klasse tot 52 kilogram, ging direct onderuit. Ze verloor van Majlinda Kelmendi uit Kosovo.

De beste zestien judoka's van de wereld in iedere gewichtklasse hebben een uitnodiging voor de World Masters ontvangen. Edith Bosch, Linda Bolder (- 70 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg), Carola Uilenhoed (+ 78 kg) en Henk Grol (- 100 kg) komen zondag namens Nederland in actie in Azerbeidzjan. Het evenement geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Londen. De winnaars verdienen 400 punten.