Aantal overvallen daalt fors

Redactie

Het aantal overvallen is vorig jaar met 11 procent gedaald ten opzichte van 2009. Vorig jaar vonden in totaal in heel Nederland 2572 overvallen plaats, tegenover 2898 in 2009, meldt de Raad van Korpschefs donderdag. Hiermee is voor het eerst in jaren een daling van het aantal overvallen ingezet.

Vooral in de politieregio's Noord-Holland-Noord, Limburg-Zuid en Brabant Zuid-Oost daalde het aantal overvallen procentueel het meest met 45, 45 en 39 procent. Ook in alle grote steden daalde het aantal overvallen. In de regio Utrecht daalde het aantal met 24 procent, in Amsterdam met 18 procent, in Rotterdam met 9 procent en in Den Haag met 10 procent.

In een aantal politieregio's steeg het aantal overvallen echter wel. In het zuiden van Gelderland was de toename met 33 procent het hoogst, gevolgd door Groningen (30 procent) en in het noorden van Brabant (29 procent).

De daling van het aantal overvallen is volgens de Raad van Korpschefs vooral te danken aan de extra aandacht van de politie hiervoor. "Door te werken met maximale en gespecialiseerde inzet werden meer verdachten aangehouden en had dit, ook door de zichtbare politie-inzet, een preventieve werking", aldus de Raad van Korpschefs, dat het aantal overvallen de komende jaren verder omlaag wil brengen.


Aantal overvallen daalt fors (Foto: Novum)