Rechter op non-actief om mogelijk strafbaar feit

Redactie

De rechtbank in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd onderzoek te doen naar een rechter. Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt. Hij heeft mogelijk een strafbaar feit gepleegd door een correctie in een proces-verbaal door te voeren. De rechter voert geen rechterlijke taken meer uit tot de uitkomsten van het onderzoek er zijn.

De betreffende rechter werd in de zaak op 10 december met succes gewraakt en werd dus van de zaak gehaald. Bij een vervolgzitting in die strafzaak op 21 december bleek voor een andere rechter dat er vragen en twijfels waren over de juistheid van de correctie.

De rechtbank vindt dat er nooit twijfels mogen bestaan over de juistheid van een van de rechtbank afkomstig document en wil dat het OM een onderzoek instelt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een voormalig rechtbankpresident.

Door het omstreden besluit zijn de belangen van de verdachte niet geschaad, benadrukt de rechtbank. Het besluit was niet relevant voor verder te nemen beslissingen in de zaak.