Geschorste FIFA-leden tekenen beroep aan

Peterselieman

Bestuurders Amos Adamu en Reynald Temarii hebben bij de FIFA officieel beroep aangetekend tegen hun schorsing. De twee werden eind vorig jaar bestraft omdat ze bereid zouden zijn geweest hun stem voor de WK's van 2018 en 2022 voor veel geld te verkopen. Door de schorsing mochten ze op 2 december niet meestemmen.

De Nigeriaan Adamu is voor drie jaar uit al zijn functies ontheven, Temarii uit Haïti werd voor één jaar geschorst. De FIFA prikt binnenkort een datum voor een hoorzitting. Na de uitspraak staat er nog hoger beroep open bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne.

Voor Adamu is het te hopen dat de FIFA snel met een uitspraak komt. De Nigeriaan wil zich op 23 februari graag herkiesbaar stellen als afgevaardigde van de Afrikaanse voetbalbond.

Als de schorsingen ongedaan worden gemaakt, heeft dat mogelijk gevolgen voor de toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar. Volgens Geraldine Lesieur, de advocate van Temarii, bestaat de kans dat de stemming in dat geval nietig wordt verklaard en opnieuw zal moeten plaatsvinden. De kandidatuur van Nederland en België werd tijdens die stemming verslagen door het Russische bid.