Onverwacht bezoek Biden aan Irak

Redactie

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft donderdag een onaangekondigd bezoek gebracht aan Irak om de toekomst van de Amerikaanse troepen in het land te bespreken. Tijdens het bezoek werd de hoofdstad Bagdad opgeschrikt door drie explosies, die aan twee mensen het leven kostten.

Op de agenda van Biden stonden gesprekken met de Iraakse president Jalal Talabani, premier Nouri al-Maliki en de president van Iraaks Koerdistan, Massoud Barzani. Centraal stond de vraag of er na 31 december Amerikaanse troepen in Irak moeten blijven.

In een veiligheidsovereenkomst tussen Washington en Bagdad is vastgelegd dat de laatste Amerikaanse militairen eind dit jaar Irak moeten verlaten. De Iraakse legertop wil echter dat een deel van de troepen blijft tot de Iraakse strijdkrachten zelf hun grenzen kunnen verdedigen. Dat kan volgens de legerleiding tot 2020 duren.

De sjiitische premier Al-Maliki wil dat de Amerikanen zich aan de vastgestelde deadline houden. Afgelopen weekeinde zei ook de invloedrijke en onlangs teruggekeerde sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr dat de Amerikaanse 'bezetters' op tijd moeten vertrekken en anders op 'alle mogelijke vormen van verzet' kunnen rekenen.

Zowel Washington als Bagdad weigerde zich uit te laten over de kwestie van de Amerikaanse terugtrekking totdat een nieuwe Iraakse regering was geïnstalleerd. Dit gebeurde een maand geleden.

Momenteel zijn in Irak nog een kleine vijftigduizend Amerikaanse militairen gestationeerd.

Drie moskeeën in Bagdad, twee soennitische en één sjiitische, werden donderdag getroffen door aanslagen met bermbommen. Hierbij kwamen twee mensen om het leven en raakten er elf gewond.


Onverwacht bezoek Biden aan Irak (Foto: Novum)