Miljoenenfraude met luxejachten ontdekt

Redactie

De Belastingdienst heeft voor 20 miljoen euro aan naheffingen opgelegd aan eigenaren van luxejachten. Ze hebben er in Nederland te weinig btw over betaald. De schepen zijn tijdens een internationaal onderzoek opgespoord in havens aan de Middellandse zee.

In totaal werden 150 luxejachten gecontroleerd. Nederland en Frankrijk onderzochten er samen 43. Bij 16 daarvan bleek sprake te zijn van fraude.

De eigenaren hadden aangegeven dat het schip is bedoeld voor zakelijk gebruik. Dan hoeft minder btw te worden betaald dan bij privégebruik, maar mag er geen vakantie mee worden gevierd. Het bleek echter dat de jachten wel degelijk voor privédoeleinden zijn ingezet.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zegt dat de fiscus blijft controleren op constructies waarmee wordt geprobeerd de belasting te omzeilen. "Het is niet te tolereren dat luxejachten privé worden gebruikt, zonder dat er btw wordt betaald."

De Belastingdienst verwacht dat het bedrag dat aan naheffingen is opgelegd de komende tijd nog zal toenemen. Met de internationale actie is door belastingdiensten in verschillende landen bijna 90 miljoen euro opgehaald.


Miljoenenfraude met luxejachten ontdekt (Foto: Novum)