D66 A en D66 B in Amsterdam West

Mick (Philosocles)

Het Amsterdamse stadsdeel West telt sinds woensdag een extra partij: de D66-fractie is na intern conflict in tweeën gesplitst. Ook met de bemoeienis van het landelijk partijbestuur kon de ruzie niet worden gesust.

Het conflict hangt samen met de oude tramremise De Hallen in de wijk Oud West, die al jaren leegstaat. Onder meer voormalig RTL-presentator Harry de Winter verdiepte zich in het historische gebouw en wilde er een groot uitgaanscentrum van maken, dat een belangrijke trekpleister vlakbij het stadscentrum moest worden, maar onenigheid over de financiering en bewonersprotesten gooiden roet in het eten.

Onlangs klapte D66-fractielid Joris van Vuure tegen de pers uit de school over een geheime deelraadsvergadering. Daarin zou zijn erkend dat de ontwikkeling Europees moest worden aanbesteed en niet zomaar door de gemeente aan een zelfgekozen projectontwikkelaar mocht worden gegeven. Van Vuure zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden, waarop de fractievoorzitter hem de laan uit wilde sturen.

Facepalm PvdA-stadsdeelvoorzitter A'dam West (foto: Maarten Brante)Een van de in totaal vijf fractieleden schaarde zich achter de fractievoorzitter en de overige twee achter Van Vuure. Een ledenvergadering oordeelde vorige week dat de drie 'dissidenten' hun zetel ter beschikking moesten stellen, maar het drietal weigert dit. Vorige maand slaagde ook het landelijk partijbestuur - dat met de kwestie in zijn maag zit nadat D66 eerder al collegedeelname in Amsterdam verspeelde - er niet in de crisis te bezweren.

Woensdag liet de advocaat van de drie deelraadsleden weten dat het bestuur en de leden van D66 niet bevoegd zijn om het gekozen drietal de naam D66 te ontnemen. Daarop dwong de vermoeide deelraad de partij duidelijkheid te verschaffen, en die werd gevonden door fractievoorzitter Ingeborg Baltussen en het deelraadslid dat haar steunt 'D66 A' te noemen, en Van Vuure en zijn metgezellen 'D66 B'. Voor de samenwerking met PvdA en GroenLinks in het dagelijks bestuur van het stadsdeel zou de tweespalt geen gevolgen hebben.

De Hallen, Amsterdam Oud West