Proces tegen Bouterse weer uitgesteld

Redactie

Het proces tegen de voormalige dictator van Suriname Desi Bouterse is weer eens uitgesteld. In januari worden 'wegens bijzondere omstandigheden' geen zittingen gehouden. Dat heeft de krijgsraad bekendgemaakt, bevestigt het Openbaar Ministerie in Suriname na berichtgeving in lokale media.

De strafzaak zou vrijdag worden hervat met getuigenverhoren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct op de nieuwe vertraging reageren.

Bouterse wordt, samen met 24 anderen, beschuldigd van de moord in december 1982 op vijftien politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur. Het proces werd in oktober voor het eerst hervat sinds Bouterse in juli terugkwam aan de macht als gekozen president van Suriname. De rechter stelde het proces echter meteen weer uit omdat geen van de getuigen van de verdediging kwam opdagen.

Advocaat van de verdediging Irwin Kanhai zei toen dat geen van de negentien getuigen, onder wie voormalige regerings- en legermedewerkers die in Nederland wonen, in de gelegenheid waren om te getuigen.

Op 1 januari overleed kolonel Iwan Amatdasim, die lid was van de militaire kamer van de krijgsraad. De zaak van Bouterse wordt behandeld door de burgerkamer, dus de zitting van de krijgsraad had ondanks het uitvallen van Amatdasim door kunnen gaan.

Bouterse heeft in het verleden 'politieke verantwoordelijkheid' voor de decembermoorden genomen, maar ontkent er direct bij betrokken te zijn geweest. Als president hoeft hij niet te getuigen en als hij veroordeeld zou worden, kan hij een pardon bewerkstelligen om daarmee een lange celstraf te ontlopen.

Het proces begon ruim drie jaar geleden en zou volgens de eerste planning een jaar duren.


Proces tegen Bouterse weer uitgesteld (Foto: Novum)