Energiebedrijven vervuilen meer voor minder geld

Redactie

Energiebedrijven hebben in 2009 meer CO2 uitgestoten dan in het jaar daarvoor. Omdat de prijs van emmissierechten in 2009 flink daalde, konden ze uiteindelijk meer uitstoten tegen lagere kosten dan in 2008, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds 2005 wordt gehandeld in emmissierechten. Energiebedrijven mogen een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Gaan ze over de limiet, dan moeten ze emmissierechten bijkopen. Dat kan bij bedrijven die juist onder de limiet blijven.

De energiebedrijven mochten 37,7 miljoen ton CO2 uitstoten in 2009. De bedrijven gingen daar echter met 9,4 miljoen ton overheen, ook al was het elektriciteitsgebruik in dat jaar door de economische crisis juist afgenomen. Dat de productie toch steeg, komt doordat minder elektriciteit werd geïmporteerd en meer werd geëxporteerd.

De crisis zorgde er ook voor dat er veel minder vraag was naar emmissierechten. Daardoor daalde de waarde van de rechten. De energiebedrijven waren hierdoor dus goedkoper uit.


Energiebedrijven vervuilen meer voor minder geld (Foto: Novum)