Doden bij aanvallen op christelijke dorpen Nigeria

Redactie

Bij aanvallen op christelijke dorpen in Centraal-Nigeria zijn zeker negentien mensen met geweren en machetes om het leven gebracht. Dat hebben de voorzitter van het plaatselijk bestuur en de commandant van een speciale legereenheid in de deelstaat Plateau gezegd.

De dorpen werden in de nacht van maandag op dinsdag aangevallen. Zowel kinderen als volwassenen werden vermoord. Onder de aanvallers zouden soldaten zijn geweest. Soldaten die in de buurt waren gestationeerd zouden bovendien geweigerd hebben in te grijpen, zei bestuursvoorzitter Simon Mwaekwom.

Hassan Umaru, commandant van de speciale legereenheid in Plateau, ontkende betrokkenheid van militairen bij de aanval. Dat er identiteitsbewijzen van militairen zijn gevonden komt volgens hem doordat woedende dorpelingen na de aanval naar de woonverblijven van de soldaten waren getrokken en hun spullen naar buiten hadden gegooid. Als het waar is dat de soldaten de aangevallen burgers niet te hulp zijn geschoten zullen ze worden gestraft, beloofde de commandant.

De aangevallen dorpen liggen in de omgeving van de stad Jos, het centrum van religieus geweld in Nigeria. Tientallen etnische groeperingen strijden hier om de controle over vruchtbaar landbouwgebied. In Jos kwamen bij vier bomexplosies op kerstavond zeker 32 mensen om het leven.