Fraude rekenkamer schokt De Jager

Redactie

Minister van Financiën Jan Kees de Jager is geschrokken van het bericht dat binnen de Europese Rekenkamer fraude werd gepleegd. Hij wees er dinsdag in de Kamer echter ook op dat het functioneren van de rekenkamer een Europese aangelegenheid is, en zijn mogelijkheden om in te grijpen, wat Kamerlid Han ten Broeke (VVD) vroeg, beperkt zijn.

In een artikel dat dinsdag in de Volkskrant verscheen doet Maarten Engwirda, die vijftien jaar lid was van de rekenkamer, verslag van frauduleuze praktijken. Franse en Italiaanse collega's zouden rapporten gesaboteerd hebben. De rekenkamer ziet toe op de begrotingen van de EU-lidstaten.

De Jager wees erop dat de situatie de afgelopen jaren sterk verbeterd is en dat het Europees Parlement er nauw op toeziet dat alles volgens de regels verloopt. "De rekenkamer moet boven iedere verdenking verheven zijn, maar het functioneren van de rekenkamer is een Europese aangelegenheid", onderstreepte hij.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft de Europese Commissie inmiddels om opheldering gevraagd over de uitlatingen van Engwirda. Hij wil weten welke maatregelen er zijn genomen om de integriteit van de leden van de rekenkamer te waarborgen.


Fraude rekenkamer schokt De Jager (Foto: Novum)