Bewijs antimaterie bij onweer gevonden

Steven (raistlin6)

Wetenschappers hebben met behulp van de Fermi gamma-stralings ruimtetelescoop voor het eerst direct bewijs gevonden dat onweer op aarde ervoor zorgt dat antimaterie de ruimte in wordt geschoten. De wetenschap stelt dat ieder deeltje een tegenhanger heeft dat dezelfde eigenschappen heeft alleen tegengesteld elektrisch geladen is, de zogenaamde antideeltjes, beter bekend als antimaterie.

De wetenschappers denken dat de antimaterie wordt aangemaakt tijdens een 'terrestrial gamma-ray flash' (TGF), een kortdurend fenomeen waarvan men vermoedt dat dit plaatsheeft tijdens de vorming van bliksem. Zodra een deeltje botst met zijn antideeltje ontstaat er gamma-straling die wordt gemeten met de Fermi ruimtetelescoop.

In eerste instantie werd Fermi in 2008 gelanceerd om astronomische gebeurtenissen te onderzoeken waarbij buitengewoon grote hoeveelheden energie vrijkomen. Nu hebben de wetenschappers dus ontdekt dat de telescoop ook een hulpmiddel is om gebeurtenissen dichter bij huis te onderzoeken en te verklaren.

Wetenschappers gaan er al een tijdje van uit dat bij onweer onder de juiste omstandigheden TGF's kunnen plaatsvinden, maar denken nu dat dit bij iedere onweersstorm het geval is. Er worden dan elektronen en als tegenhanger positronen aangemaakt die met een snelheid die bijna gelijk is aan de snelheid van het licht de ruimte in worden geslingerd.

Dinsdag presenteerden de wetenschappers deze bevindingen aan de American Astronomical Society.