Politie Moskou sluit plein uit vrees voor rellen

Redactie

De politie van Moskou heeft dinsdag een deel van het Manesj-plein, vlak naast het Kremlin, afgesloten. Twintig personen die ervan verdacht worden deel te hebben willen nemen aan een demonstratie werden opgepakt. De politie vreest voor een herhaling van de rellen van vorige maand, waarbij ultranationalisten demonstreerden tegen de aanwezigheid van niet-Slaviërs in Rusland.

Ten minste dertig politiebusjes sloten het plein af, nadat op internet de ultranationalisten hadden gedreigd opnieuw samen te komen. Een winkelcentrum in de buurt van het plein werd ontruimd.

Op 11 december kwam het tot rellen in Moskou. Zo'n vijfduizend nationalisten schreeuwden leuzen als 'Rusland voor de Russen' en sloegen voorbijgangers met een donkere huidskleur in elkaar. De relschoppers gingen bovendien met de politie op de vuist. De rellen waren een reactie op de dood van een blanke Russische voetbalhooligan. Hij kwam om het leven in een gevecht met Russen uit het zuiden van het land.

Als antwoord op het geweld heeft het Kremlin voorgesteld om de menigte in grote steden onder controle te houden en de straffen voor ongeautoriseerde demonstraties te verzwaren.