Eieren uit Duitsland niet giftig

Redactie

De eieren die door Duitse verdachte bedrijven aan Nederland zijn geleverd zijn niet giftig. Het dioxinegehalte in de eiproducten, waarin de eieren zijn verwerkt, ligt ver onder de wettelijk toegestane norm, meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) dinsdag. De eiproducten en de voedingsmiddelen waarin ze zijn verwerkt zijn vrijgegeven.

De nVWA heeft monsters genomen van een partij van vijftigduizend eieren die in Nederland zijn verwerkt tot eiproducten. Het gaat onder meer om eipoeders, vloeibare substanties of ingrediënten voor de bakkerijsector of zoetwarenindustrie. Ook de producten waar de eiproducten in verwerkt zijn, zijn volgens de nVWA veilig.

Een tweede partij van 86.000 eieren, die bij een ander Nederlands bedrijf zijn verwerkt, is doorgeleverd aan Engeland. Hoe het met die eiproducten zit, moet Engeland zelf onderzoeken.

In Duitsland hebben bedrijven veevoer met te veel dioxines aan kippen gevoerd. De kankerwekkende dioxines kunnen in de eieren van de kippen terechtkomen. Vorige week werd duidelijk dat er twee partijen van verdachte Duitse bedrijven aan Nederland zijn geleverd.


Eieren uit Duitsland niet giftig (Foto: Novum)